Leer Vincent Van Gogh kennen

Wereldwijd wordt Vincent Van Gogh gezien als de op een na beste Nederlandse schilder, na Rembrandt. Toch had Van Gogh in de jaren dat hij nog leefde weinig bekendheid. De rede hiervan is intrigerend en interessant. Daarom duiken we er in dit artikel dieper op in.

Wie was Vincent Van Gogh?

Vincent Willem Van Gogh is geboren op 30 maart 1853 en overleden op 29 juli 1890. Hij werd beroemd door zijn unieke manier van schilderen. Al zijn kunstwerken laten een vorm van emotie zien door het gebruik van verschillende kleuren en penselen. Hij zou een succesvolle kunstenaar kunnen zijn in de 20e eeuw door zijn merkwaardige kunst, maar kampte met vele mentale stoornissen. Vincent Van Gogh was een arme en niet bijna onbekende man.

Wie was Van Gogh?

Vincent Van Gogh’s familie

De ouders van Vincent Van Gogh waren Theodorus Van Gogh en Anna Cornelia Carbentus. Zijn vader werkte op het land en zijn moeder was net als Vincent een kunstenares die haar inspiratie haalde uit de natuur. Vincent is vernoemd naar zijn eerder doodgeboren broertje, Vincent. In totaal had Vincent vijf broers en zussen; Theo, Cor, Anna, Elizabeth en Willemien.

De jeugd van Van Gogh

Tot op zijn 15e is Vincent altijd naar school gegaan, maar hierna worstelde zijn familie met geld en konden daarom zijn school niet meer financieren. Hij ging aan het werk bij de kunsthandel van zijn oom Cornelis in Den Haag. Vincent sprak naast zijn eigen taal Nederlands ook vloeiend Frans, Duits en Engels. Dit bracht hem vele internationale mogelijkheden en in 1879 verhuisde hij naar Londen om te werken voor de Groupil Gallery. In Londen leerde hij Eugenie Loyer kennen en raakte stapelverliefd op haar. Vincent deed een huwelijksaanzoek maar ze wees het af, sindsdien ging het bergafwaarts met de kunstenaar. Hij werd ontslagen op zijn werk omdat hij boos was op alles en iedereen. Hij vertelde bezoekers dat de kunst die tentoongesteld werd waardeloos was en mensen het niet moesten kopen.

Van Gogh startte een nieuwe carrière als leraar mythologie op een Van Gogh Museum in Amsterdamjongensschool en predikte ook aan de congregatie. Hij hoopte minister de kunnen worden van de kerk en wilde daarom starten met een opleiding Theologie in Amsterdam. Hij studeerde een jaar lang voor het toelatingsexamen maar faalde op het Latijns examen. Hij weigerde dit examen te maken omdat het volgens hem een ‘dode taal’ was van arme mensen. Hierdoor werd zijn toegang aan de universiteit geweigerd.

Waarom sneed Van Gogh zijn oor af?

Na vele verhuizingen door heel Europa en verschillende baantjes woonde Van Gogh uiteindelijk in Frankrijk. In het jaar 1888 had hij weinig geld en leefde op koffie en brood. Uiteraard is dit geen gezond dieet voor een mens en daarom duurde het niet lang tot hij ziek werd. Naast zijn fysieke gezondheid ging ook zijn mentale gezondheid achteruit. Vanaf deze periode begon Vincent rare activiteiten uit te voeren, zoals het drinken van terpentine en verf. Zijn broer Theo maakte zich grote zorgen en liet een vriend van hem, Paul Gauguin over Vincent waken. Ze maakten veel ruzie en op een avond liep het zo uit de hand dat Vincent een scheermes pakte. Uiteindelijk heeft hij Paul Gauguin hier niet mee verwond maar nam het verhaal een rare wending. Een paar uur later ging hij naar een bordeel in de buurt waar hij zijn oor afsneed en aan een prostituee vroeg dit goed te bewaren.

Van Gogh verloor door zijn actie veel bloed en werd de volgende ochtend gevonden in zijn kamer en naar het ziekenhuis gebracht. Vincent was erg verzwakt door het bloedverlies maar hij zou het overleven. Hij mocht naar huis maar raakte in een zware depressie. Om zichzelf af te leiden schilderde hij veel in de natuur maar kon geen vrede vinden en werd daarom opgenomen in een opvang voor mentaal zieke personen.

Hoe stierf Van Gogh?Kunst van Van Gogh

Na een lange tijd in de opvang voor mentaal zieke mensen besloot Vincent op 27 juli 1890 zichzelf van het leven te beroven. Hij vertrok in de ochtend om te schilderen met een geladen pistool en schoot zichzelf in de borst, alleen de kogel doodde hem niet. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar zijn broer Theo hem opwachtte. Enkele dagen eerder had Theo flink kritiek gegeven op Vincent dat hij zijn financiën beter op orde moest hebben. Theo hielp Vincent altijd met het verkopen van zijn kunst, en daarop interpreteerde Vincent dat zijn broer niet langer geïnteresseerd was in de verkoop. Vincent was radeloos en wilde zichzelf daarom van het leven beroven. Theo smeekte het ziekenhuis personeel om hem mee naar huis te nemen, zodat hij de laatste momenten van Vincent kon meemaken. Twee dagen later stierf Vincent in de armen van zijn broer.

Vincent Van Gogh’s schilderijen en kunstwerken

Na zijn dood kreeg Vincent Van Gogh veel bekendheid. De schilderijen en kunstwerken van Vincent Van Gogh staan bekend om zijn post impressionisme. Dit is een filosofisch vorm van kunst waarbij interpretatie van het kunstwerk belangrijk is. Het is het registreren van objectieve en visuele gewaarwording, het ontbreken van een diepere betekenis die door kunst moet worden ontdekt. Gevoelens en ideeën zijn het uitgangspunt van het doel van het kunstwerk. In totaal heeft Vincent Van Gogh meer dan 2100 kunstwerken gemaakt. Vele van deze kunstwerken worden tegenwoordig geveild voor miljoenen euro’s. Zo werd een van zijn beroemdste kunstwerken ‘Irissen’ verkocht voor een recordbedrag in de kunstwereld van 53.9 miljoen euro.

De sterrennacht

Een jaar voordat hij stierf, verbleef Vincent in een opvang voor mentaal zieke mensen in Saint-Rémy, Frankrijk. Iedere ochtend keek hij uit zijn raam nog voor de zon opkwam. Het enige wat hij zag waren ze sterren die twinkelde op het landschap. Dit is wat terug te zien is op het schilderij; een winderige nacht en een slapend dorp, met grote vlammen om het dorp heen en een zwarte vlam in het midden die de brug tussen leven en dood vertegenwoordig. Het schilderij is nu eigendom van het Museum of Modern Art in New York.

ZonnebloemenSchilderij Van Gogh

Zonnebloemen zijn een serie van kunstwerken die hij in vier jaar heeft geschilderd. De schilderijen zijn vaak gerepliceerd en daarom een veel besproken onderwerp in de kunstwereld. De originele stukken kun je zien in museums over heel de wereld zoals in Amsterdam, Londen en Tokio.

Zelfportretten

In een brief aan zijn zus schreef Vincent ooit dat hij opzoek, is naar een diepere gelijkenis van zichzelf dan dat een fotograaf hem kan geven. In tien jaar tijd creëerde hij dan ook meer dan 43 zelfportretten in schilderijen en tekeningen. Volgens vele kunstexperts kreeg Vincent veel inspiratie van de schilderijen van Rembrandt.