De meest bijzondere vormen van kunst

Kunst is een woord dat lastig te definiëren is. De Volkskrant schreef in 2014 er al een artikel over ‘Wat is kunst en wat is het niet?’. Kunst is een concept dat open is ter interpretatie en dat maakt het voor iedereen toegankelijk. Anderen beweren dat er wel degelijk een nauwkeurige opvatting is van kunst en dat deze altijd onderverdeeld kan worden in kunstvormen. Wat ook de definitie is van kunst, alle schilders, schrijvers, filmmakers, tekenaars, beeldhouders, ontwerpers en aanschouwers zijn het er over eens dat het in verschillende soorten en maten komt.

Een kunstvorm is een bepaalde artistieke expressie die een specifieke vorm aanneemt zoals tekenen en schilderen. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het creëren van een kunstwerk kan het helpen om een bepaalde vorm te kiezen. Maar tegenwoordig zijn er vele nieuwe vormen die we in dit artikel bespreken. Deze kunstvormen zijn bijzonder en opwindend en laten een nieuwe kant zien van kunst. Denk bijvoorbeeld aan de vernieuwende kunst van de Street Art kunstenaar Banksy. Lees hier meer over Banksy als persoon en kunstenaar.

Plakbriefjes kunstKunstvormen

Waar de neonkleurige plakbriefjes voor de meeste van ons gebruikt worden om een herinnering op te schrijven, zijn voor vele kunstenaars dit een vorm van artistieke expressie. De symmetrische vorm van de plakbriefjes geven het beeld weer van pixel-achtige portretten. Daarnaast geven de vele felle kleuren een mooi scala aan contrasten weer in een kunstwerk. Sommige plakbriefjes worden gebruikt om sculpturen meer kleur te geven, anderen gebruiken ze in kunstwerken waarbij ze de aandacht van het publiek willen trekken. De plakbriefjes worden dan gebruikt als medium om het kunstwerk te creëren, waarbij het publiek woorden op de plakbriefjes schrijft. Op welke manier het ook gebruikt wordt, het laat de creativiteit de vrij loop gaan.

Zand animatie

Creaties maken met zand is een uitzinnige vorm van kunst. Het is uniek omdat het kunstwerk maar voor een korte periode tentoongesteld kan worden. Wind, regen of hagel kan het kunstwerk verwoesten. Een kunstenaar die met deze vorm van kunst werkt creëert een bepaalde vorm of figuur die in combinatie met licht een bijzondere vertoning weergeeft. Vaak wordt een bepaalde video geprojecteerd op een zandkunstwerk. Dit maakt het een dynamische vorm van kunst.

Fumagekunst in amsterdam

Fumage is een vorm van schilderen met rook. Deze techniek is ontstaan in de jaren negentig en door vele beroemde schilders gebruikt. Met fumage maakt een kunstenaar gebruik van rook uit een vlam van een kaars of lucifer. Dit zorgt voor verschillende patronen en dieptes in het kunstwerk. Ook zorgt het voor een luchtige en prachtig overvloeiende patronen. Veel kunstenaars gebruiken deze techniek in combinatie met de authentieke vorm van schilderen. Dit doen ze om meer beweging en leven toe te voegen aan bijvoorbeeld een landschap portret.

Audiokunst

Het maken van muziek is natuurlijk al jaren oud, maar het gebruik maken van bepaalde audio fragmenten voor een kunstwerk is uniek. De meeste vormen van audiokunst kun je vinden in de vorm van een audioboek, sculptuur of optreden in de vorm van dans. Het gebruik van audio heeft het kunstwerk een extra dimensie waarbij meer zintuigen geprikkeld worden dan wanneer een kunstenaar dit niet gebruikt. Sommige kunstenaars maken gebruik van omgevingsgeluiden zoals de wind of de zee in hun creaties. Andere kunstenaars doen juist het compleet tegenovergestelde en componeren dit op hun computer. Denk bijvoorbeeld aan de creatie van elektronische muziek. Dit is wel degelijk een vorm van kunst die je tegenwoordig veel kunt vinden.

BatikKunst in Amsterdam

Batik is net als textielkleuren een oude vorm van kunst creatie met kleren. Met Batik is het de bedoeling dat de kunstenaar het tegenovergestelde creëert van wat hij of zij ziet. Zo doe je met behulp van was de gebieden bekrassen die je niet wilt dat gekleurd worden. De stof die je hiervoor gebruikt wordt vervolgend gedrenkt in kleurstof zodat de niet ingekleurde gebieden hechten aan het stof. Batik is dus een bijzondere en technische vorm van kunst omdat wat je creëert niet direct zichtbaar is.

Kalebasschelp kunst

Het gebruik van kalebasschelp in een kunstwerk is een vrij specifieke vorm van kunst. Bij kalebaskunst worden de schelpen gedroogd, geveild en gesneden tot de gewenste vorm van het kunstwerk. Vervolgens worden ze beschilderd en versierd. Hoewel dit wellicht als een iet wat kinderachtige vorm van kunst klinkt, is dit een serieuze zaak in vele inheemse stammen in Afrika en Azië en is het ook in populariteit toegenomen in Europa.

Rotskunst

Rotskunst is een vorm van kunst die veel wordt uitgeoefend in de natuur. Het idee achter rotskunst is dat je iets normaals zoals een steen omtovert tot iets gedenkwaardigs en moois. Rotskunst bestaat al jaren, denk maar aan onze voorouders die op de muren schreven van de grotten waar in ze leefden. Dit is nog steeds voor vele kunstenaars de inspiratie om de natuurlijke schoonheid van rotsen en de rijke geschiedenis die een rots kan hebben te demonstreren.

Film is een vorm van kunstaudiokunst in Amsterdam

Wanneer je mensen op straat vraagt wat ze als kunst aanschouwen zullen de meeste waarschijnlijk antwoorden met ‘schilderijen of tekeningen’, maar weinig van hen zullen films zeggen. Toch is film wel degelijk een vorm van kunst. Geen hoge kunst, maar een vorm van audiovisuele kunst. De bioscoopfilm is een vorm van populaire, massakunst in deze tak van kunst. Het is voor iedereen toegankelijk en er is geen verschil tussen kunst en entertainment. Toch zal iedereen een andere opvatting hebben over een film, net als in iedere andere vorm van kunst. Daarom is het voor een filmkunstenaar lastig zijn persoonlijke verhaal over te brengen aan zijn of haar publiek.

Scratchboard kunst

Bij Scratchboard kunst wordt een vlak oppervlak gebruikt zoals een dik stuk papier of een aanplakbord en dat wordt bedekt mt een laag hard wit krijt. Vervolgens wordt dit overgeschilderd met zwarte inkt. De kunstenaar gebruikt vervolgens een mes, een schaar of een andere vorm van een scherp object om hier vormen mee te snijden. Belangrijk is dat de kunstenaar niet door het kunstwerk heen snijdt. Een scratchboard kunstwerk is vaak vrij gedetailleerd en kost veel tijd om te creëren. 

Anamorfose

Anamorfose is een kunstvorm die speelt met dimensies en plaats. Het kunstobject kan alleen worden gezien vanuit bepaalde hoeken of specifieke punten. Zo gebruiken vele kunstenaars die zich specificeren in Anamorfose spiegels, die je op een bepaalde manier moet houden zodat het kunstwerk zichtbaar wordt. Ondanks dat het een nieuwe vorm van kunst is en vrij onbekend, is deze techniek toch al vele jaren terug gebruikt. De eerste vorm van Anamorfose dateert terug uit de 15e eeuw toen het gebruikt werd door Leonardo Da Vinci. Zie hier een voorbeeld van Anamorfose kunst: