Museumplein Amsterdam

 

Op de plek van het huidige plein werd de Wereldtentoonstelling van 1883 gehouden. Het plein werd hierna aangelegd en De naam Museumplein werd in 1903 officieel vastgesteld. Tot 1940 bevond zich de Amsterdamse IJsclub op het plein.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op het terrein bunkers gebouwd. Deze werden in 1946 en 1953 gesloopt. Vervolgens werd in 1953 in het verlengde van de Passage Rijksmuseum een klinkerweg aangelegd, die ook wel de Kortste snelweg van Nederland werd genoemd. Ook stond er bijna dertig jaar een KLM-gebouwtje bij het vertrekpunt van de bussen naar Schiphol. Met de opening van de Schiphollijn in 1981 kwam dit te vervallen. In de jaren zeventig waren er plannen de Schipholspoorlijn een ondergronds station naast het Museumplein (onder de Boerenwetering) te geven, maar na protesten alsmede vanwege de hoge kosten zag men hiervan af.

     

Door de decennia heen hebben Amsterdammers en toeristen het plein dagelijks gebruikt om te recreëren en uit te rusten. De grasvlaktes nodigen uit tot voetballen, frisbeeën en picknicken, terwijl onder de platanen en rondom het basketbalveldje er al minstens vier decennia petanque wordt gespeeld. Ook staat er sinds de laatste herinrichting een halfpipe die veel wordt gebruikt.

Sinds 1999 is er een vijver nabij het Rijksmuseum met aan weerszijden terrasjes en een museumwinkel. Toeristen gebruiken het plein om uit te rusten van hun culturele uitjes en als verzamelplaats voor de bus die ergens onder het plein staat geparkeerd. Sinds de herinrichting van het plein in 1999 heeft het plein niet meer de verkeersfunctie van voorheen, er lopen alleen nog enkele fietspaden doorheen.

Manifestaties en evenementen

Naast de gewone dagelijkse functies wordt het plein al sinds mensenheugenis gebruikt voor vele manifestaties en evenementen (massademonstraties, Uitmarkt, Koninginnedag). In de jaren zeventig en tachtig werd het Museumplein omgebouwd tot de Boulevard of broken dreams, tegenwoordig De Parade genaamd. Op 21 november 1981 vond op het Museumplein een van de allergrootste demonstraties plaats in de Nederlandse geschiedenis: 420.000 mensen demonstreerden op initiatief van onder meer het Interkerkelijk Vredesberaad tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Europa. Minimaal tweemaal per jaar is het Museumplein het podium voor 50 kunstenaars die tijdens Art Square Amsterdam zich in een tijdelijk museum presenteren. Ook vindt jaarlijks op 1 Juli het Keti Koti Festival plaats, een feest ter nagedachtenis aan de afschaffing van de Slavernij in 1863 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In 2017 vond de rechtstreekse uitzending van de Finale van de Europacup, met deelname van AFC Ajax, hier plaats.