Ontmoet de Fokkers: van sekswerker naar toergids

Louise en Martine Fokkers zijn een rasechte Amsterdamse tweeling. Ze hebben de twijfelachtige eer om de oudste sekswerkers van Amsterdam te zijn. Gezamenlijk hebben ze ongeveer 355.000 klanten gehad, wat meer is dan de gehele bevolking van IJsland. In 2013 kondigde de dames via Nu.nl aan met pensioen te gaan, maar toch houden Martine en Louise er allebei nog vaste klanten op na. Na eigen zeggen zijn het vrienden geworden en daarom laten ze een handjevol mannen nog af en toe langskomen. Daarnaast werken ze tegenwoordig als gids en geven ze vrijwillig rondleidingen door De Rosse Buurt aan toeristen. Al vele keren zijn ze te gast geweest bij programma’s zoals RTL Late Night, BNN’s Spuiten en Slikken en hebben ze vele interviews gegeven over heel de wereld. Daarom delen we in dit blog een samenvatting van hun interessante leven.

Het verhaal van Louise FokkerRondleiding over de Wallen in Amsterdam

Ondanks dat zowel Louise als Martine nu rooskleurig over hun carrière praten, is deze niet zo begonnen voor Louise. Ze ontmoette een man waar ze uiteindelijke drie kinderen mee kreeg, maar erg agressief naar haar was. Op een avond bracht hij haar naar een bordeel waar ze moest beginnen met werken. Louise vond dat niet erg, want ze zag het als iets zakelijks waar ze geld mee kon verdienen. Totdat haar toenmalige partner aan het einde van de avond langskwam en al het geld meenam. Uiteindelijk kon Louise uit deze giftige relatie komen maar zette desondanks alles haar werk voort als sekswerker.Tegelijkertijd werkte Martine als schoonmaakster in hetzelfde bordeel, waar mannen haar vaak verwarde met Louise. Veel mannen bleven naar Martine vragen en naar een trio met de tweeling. Dat gaf Martine inspiratie om ook aan de slag te gaan als sekswerker. Volgens beiden was dit het begin van een succesvol tijdperk. 

Volgens Louise is een succesvolle sekswerker goed in een praatje maken en een gezellige, romantische sfeer creëren. Daarnaast ziet Louise het werk als een sport, je moet in beweging blijven anders wordt het saai. Door het werk blijf je je jong voelen en daarom vind ze het leuk. Bovendien gaat het niet altijd om seks. Ze heeft vaak klanten gehad die alleen wat kwamen drinken en vervolgens weer weg gingen.

Het bordeel van De FokkersRondleiding over de grachten van Amsterdam

Martine en Louise praten graag over ‘de goede oude tijd’ in Amsterdam, vooral over de tijd dat ze een bordeel opende aan de Koestraat in de Amsterdamse Wallen. Ze waren een van de eerste sekswerkers met een eigen bordeel. Dit zorgde voor veel inkomen in lastige economische tijden. Door hun eigen bordeel hadden ze allebei mooie auto’s, konden ze geregeld op vakantie, hadden ze mooie kleding en goed eten. Daarom zien ze hun werk niet anders dan bijvoorbeeld een kantoorbaan. Wat vooral voordelig was aan een eigen bordeel hebben is dat ze geen pooiers nodig hadden. Ze hadden altijd een goede relatie met hun pooiers, die ze altijd managers noemde. Sommige van hen namen zelfs Martine en Louise mee uiteten. Maar tegelijkertijd wisten ze ook dat er veel slechte pooiers zijn die geen rekening houden met de gezondheid van de sekswerkers. Met het bordeel waren ze vrij om te doen wat ze zelf wilden.

Hoe De Rosse Buurt is veranderd

Volgens Louise Fokkers is De Rosse Buurt door de jaren heen veranderd in een grote plastic bedoeling. Vroeger waren de bordelen verzorgd, net als de dames. Tegenwoordig ziet een bordeel er volgens Louise uit als een ziekenhuiskamer met rode lichten. Ook droegen ze vroeger sexy en uitdagende kleding, maar tegenwoordig vind je veel dames die veel te schaars gekleed zijn, bijna naakt. Plastic kleding, borsten en lippen, de puurheid is verdwenen vindt Louise. Daarnaast zijn er in De Rosse Buurt nu ook veel Oost-Europese sekswerkers die voor veel concurrentie zorgen. Martine en Louise beweren dat de komst van de Oost-Europese dames ervoor heeft gezorgd dat veel Nederlandse sekswerkers geen werk meer hebben achter de ramen. Ze zoeken het tegenwoordig ergens anders zoals op straat, in clubs en hotels.

OuwehoerenToer over de Wallen in Amsterdam

Martine en Louse hebben een turbulent leven achter de rug en na vele interviews, boeken en dvd’s hebben ze hun eigen documentaire opgenomen “Ouwehoeren”. De film lijkt eigenlijk meer op een comedyshow dan een documentaire. Niet omdat het beroep van de dames om te lachen is, maar omdat de dames een grappig, komisch duo vormen. Ze nemen allebei geen blad voor de mond, hebben scherpe en droge humor en lachen continue om elkaars grappen. Ondanks dat beide dames luchtig in het leven staan, moedig zijn en zelfverzekerd waren, was het werk niet altijd om te lachen. De Rosse Buurt zou een legaal en veilig gebied moeten zijn voor sekswerkers, maar dat is het niet altijd. Daarom laten de dames ook de serieuze, duistere kant zien van hun leven en het werk dat ze doen of deden. Zo geven ze meer inzicht in hoe ze terecht zijn gekomen in De Rosse Buurt en hoe dit hun leven vormde tot wie ze nu zijn. Ze nemen je mee in de wereld van pooiers en mannen met macht en hoe dit vroeger hun leven beïnvloedde.

Voor de documentaire zijn ze een jaar lang gevolgd en krijg je dus ook te zien hoe hun leven er tegenwoordig uitziet en wat er gebeurd achter de gesloten gordijnen als 70-jarige sekswerker.

Een toer met een ouwehoer

De tweeling heeft overduidelijk niet stil gezeten in hun leven en kunnen dat nog steeds niet. Daarom werken ze tegenwoordig als toergidsen bij Red Light District Tours. Dit geeft niet alleen hun leven een nieuwe impuls, ook het bedrijf mag blij zijn met de populariteit van de dames. Zo worden ze tijdens de tours vaak herkend en aangehouden om een foto te maken. Als echte zakenvrouwen pakken Martine en Louise dit slim aan en nemen altijd hun merchandise mee op pad. Als iemand iets van de merchandise koopt, mogen ze op de foto en anders hebben ze pech. De merchandise die ze verkopen zijn bijvoorbeeld autobiografieën en Dvd’s. Het werk als gids is voor beide iets nieuws dat ze zijn gestart vanwege hun kinderen. Ze kijken beiden terug op een glansrijke periode in hun levens als sekswerker, maar daarentegen wensen ze dit niet voor hun kinderen. Gezamenlijk hebben ze zeven kinderen maar willen absoluut niet dat hun kinderen hetzelfde werk gaan doen. Daarom willen ze ook de leerzame kant van het beroep laten zien. Daarnaast wil de tweeling binnenkort een single opnemen genaamd ‘Wanneer de gordijnen weer gesloten zijn”. Wanneer de single wordt uitgebracht is echter nog niet duidelijk.