Low budget Amsterdam ontdekken

Amsterdam heeft minder dan een miljoen inwoners en telt wat dat betreft niet mee in de grootste steden van de wereld. Dat het door de wereld wel zo wordt gezien is te danken aan haar charme. Dankzij de perfect bewaarde architectuur, de 1500 bruggen, 50 km aan kanalen en meer fietsen dan inwoners is Amsterdam een stad die iedereen gezien moet hebben in zijn leven. Amsterdam is een stad die leeft en dat trekt jaarlijks meer dan 40 miljoen toeristen. Of je liever langs de kanalen struint en foto’s maakt bij de prachtige bloemen die aan de bruggen hangen, geïnteresseerd ben in kunst uit de Gouden Eeuw of onderuitgezakt een jointje rookt in de coffeeshop, het kan allemaal in Amsterdam. Maar als je een bezoekje brengt aan Amsterdam kun je maar beter je portemonnee trekken, want het is niet goedkoop. Daarom hier enkele tips om binnen je budget te blijven als je Amsterdam bezoekt (ook als binnenlandse toerist!). Op zoek naar een vliegticket van of naar Amsterdam? Gebruik dan FlyGRN, zijn vinden vaak de goedkoopste vliegtickets en gebruiken hun eigen marge ook nog eens om de CO2-uitstoot van jouw vlucht te compenseren.

Amsterdamse grachtenWandelen door Amsterdam

Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder haar grachten, en een van de meest karakteristieke activiteiten om te doen is langs de grachten lopen. De grachten lopen gecentreerd rond het oude centrum in een hoefijzer-vorm waardoor je altijd een andere route kunt nemen om bij hetzelfde punt uit te komen. Sinds 1 augustus 2010 is de grachtengordel van Amsterdam opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco en kreeg het daardoor internationale erkenning, aldus Gemeente Amsterdam.

Wanneer je langs de grachten loopt, zul je algauw uitkomen in de Jordaan. Vroeger was dit de arbeidsbuurt van Amsterdam, maar tegenwoordig is dit een hippe buurt vol cafés, restaurants, boetieks en heeft het de mooiste stukjes kanaal. De Jordaan biedt veel bekijks, zo kun je rondslenteren over de eeuwenoude Albert Cuypmarkt, een bezoek brengen aan de vlooienmarkt in de Joodse Wijk op het Waterlooplein, de dierentuin Artis bezoeken of verderop de botanische tuinen bewonderen.

Mocht je liever even niet meer langs de grachten lopen (want waar de grachten zijn, zijn toeristen) kun je uitwijken naar een van de parken van Amsterdam. Het grootste park is het Vondelpark met maar liefst 47 hectare groen om tot rust te komen. Afhankelijk van het weer zijn er van mei tot en met september gratis evenementen te vinden in het park georganiseerd in het openluchttheater. Mocht je liever naar een kleiner park gaan maar net zoveel cultuur willen snuiven? Dan kun je uitwijken naar Begijnhof waar je uitkijkt op een binnenplaats met 14e-eeuws huizen.

Free walking tourRondleidingen in Amsterdam

Wil je meer diepgang en informatie over de stad, sluit dan aan bij een ‘free walking tour’. Er zijn verschillende gratis toers in Amsterdam die je meer vertellen over de geschiedenis en de bezienswaardigheden. Je betaalt  geen inschrijfgeld, maar het is wel gebruikelijk om fooi de geven aan het eind van de toer. Zo kun je bijvoorbeeld meegaan met Sandeman’s New Amsterdam Tour, waar je drie uur lang langs de highlights van Amsterdam loopt, startend bij het Nationaal Monument tot aan Damplein. Ook kun je ervoor kiezen om een alternatieve wandelroute te nemen waarbij de toer je meeneemt naar Amsterdams mooiste graffiti, coffeeshops en hipste bars.

Muziek in Amsterdam

Van september tot juni kun je iedere woensdag om half een ‘s middags gratis een halfuur lang genieten van klassieke muziek tijdens lunchtijd in Het Concert Gebouw. Als je gelukt hebt, tref je het hele orkest aan, maar vaak zul je jonge muzikanten aantreffen die oefenen (en net zo goed zijn als het orkest). Ben je toevallig op dinsdag in Amsterdam? Dan kun je uitwijken van september tot mei naar de foyer van het Nederlandse Nationale Opera en Ballet. Ook hier kun je om half een ‘s middags genieten van een gratis show.

Als je meer van jazz houdt, kun je iedere maandag het Bimhuis in het Muziekgebouw bezoeken. Iedere eerste maandag van de maand houden ze hier improvisatiewedstrijden vanaf half negen ‘s avonds. Op iedere dinsdag van de maand om acht uur ‘s avonds is iedereen welkom om een muziekworkshop te volgen dat gevolgd wordt door een jamsessie om tien uur ‘s avonds.

MuseaVan Gogh Museum in Amsterdam

Hoewel de meeste musea in Amsterdam vrij prijzig zijn, zijn er goede manieren om geld te besparen op de entreeticket. Een reguliere ticket voor het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum voor de Moderne kost ongeveer € 18,- per persoon. Als je de tickets online koopt, bespaar je veel geld en ook lange wachtrijen. Zo kun je bijvoorbeeld voor het Anne Frankhuis een ticket kopen met een bepaalde toegangstijd waardoor je meer tijd hebt om andere dingen te ontdekken in Amsterdam.

Als je van plan bent meerdere musea te bezoeken is het slim om de Amsterdam City Pass te kopen. Dit kost € 56,- voor volwassen en hierbij krijg je ook nog eens een ticket waarmee je de wachtrijen kunt overslaan, een rondvaart op een boot door de kanalen van Amsterdam en tickets voor de trein naar Schiphol. Een andere goede optie om uiteindelijk geld te besparen is door een I Amsterdam pas te kopen. Dit is een pas die je kunt kopen in vier verschillende versies: een die geldig is voor 24 uur, 48 uur, 72 uur en 96 uur. Met deze pas krijg je gratis toegang tot 60 verschillende musea en attracties, een gratis rondvaart op een boot door de kanalen van Amsterdam en onbeperkt gratis reizen in het openbaar vervoer.

Gratis naar musea? Dat kan als je de Schuttersgalerij bezoekt waar 15 schilderijen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld worden. Ook kun je naar het EYE-filmmuseum die een gratis bioscoop in de subterrein van het gebouw heeft. Hier kun je komen door een veerboot te nemen achter Centraal Station, bij de Buiksloterweg. Andere gratis musea zijn het Stadsarchief, Multatuli Museum en de Hollandse Schouwburg waar je ook een monument kunt vinden van de Holocaust.

De bier experience

Een welbekende attractie in Amsterdam is De Heineken Experience. Voor een ticket betaal je € 21,- of € 18,- als je online boekt. De goedkopere optie is om uit te wijken naar Brouwerij ‘t Ij, dat naast Amsterdams grootste windmolen ligt. Voor € 6,- heb je al een ticket waarmee je een toer kunt doen van 20 minuten inclusief een gratis tapbiertje naar keuze.